Mandarijn de vrolijke kleine vrucht uit zonnige zomerse streken.
Wat ben je rond en gezond sappig en fijn.
Ik ken je al vanaf toen ik klein was en net als bijna alle kinderen,
was de geur die vrijkomt als je de schil afpelde favoriet.
Diep inhalerend verborg ik mijn neus in de schil,
pelde de sappige verfrissende partjes en at ze op.
De schil gooide ik weg.
Nog steeds word ik net als veel mensen om me heen, blij van de mandarijn, hij heeft ook zoveel te bieden.
Als lid van de familie van de citrusachtigen, neemt de mandarijn de zon uit de warmere streken een beetje mee,
Als een opgeladen batterij. De buitenkant laaft zich rijkelijk aan de zonnestralen,
en zet ze om in een sterke etherische olie.
Aan de binnenkant maakt hij voedend koelend en verfrissend vruchtvlees en sap vol vitaminen.
Alleen het ruiken van het aroma heeft ook op volwassenen een effect.
Deze geur brengt ons in contact met een kinderlijke onschuld,
die niet anders dan diep blij en dankbaar kan zijn voor het leven.
Gewoon omdat er leven is.
Het leven in en om jou vieren daar help mandarijn bij.
Ver weg van stress en uiterlijk vertoon, moeten en doen.
Gewoon even in alle rust, een momentje warmte, die doordringt tot in het diepste van onze ziel.
Waar verdriet en depressieve gevoelens niet worden verstopt of verdrukt,
maar de zwaarte door steun van een straaltje zon ineens lichter lijkt te worden.
Heel geschikt dus voor de donkere wintermaanden en mensen die dat lastig vinden.
Maar ook juist voor die mensen die zo blij worden van het binnenzijn,
zich omhuld voelen door het donker en helemaal in hun element zijn in de winter.
Zij mogen voor altijd dit gevoel in hun lichaam verankeren,
zodat deze energie je lichtvoetig, maar geaard door de rest van het jaar draagt.
Het vrucht vlees is heerlijk verfrissend toetje, zeker na een maaltijd die behoorlijk wat vet bevat,
Of mandarijn partjes in en op een salade.
Of als sap, al vind ik dat wat jammer want die vezels zijn ook zo gezond.
Verder is de schil van de mandarijn interessant om als thee te gebruiken.
Wel het liefst de schil van bio mandarijnen.
De mooiste zijn natuurlijk die met blad en een duidelijke geur.
Na het eten van de partjes, snijd ik de schil in kleine stukjes. `
Ik spreid ze uit en laat ze drogen als ze goed droog zijn, meestal na een dag of drie,
kun je ze goed in een glazen pot lange tijd bewaren.
De verse stukjes of de gedroogde stukjes gebruik ik zelf graag als extra in mijn thee.
Ik maak gewoon een basis thee bv rooibos en dan voeg ik 1 of twee theelepeltjes schil toe.
Let op! overdaad schaad altijd, ook hier,
teveel yang energie, teveel zon, te hoge energie is niet nodig,
Het lichaam mag de energie rustig en gegrond kunnen blijven verwerken..
Drink hiervan maximaal drie kopjes per dag.
Als je wil kun je het in een thee ei doen of zeven.
Zelf ben ik meer van het zoveel mogelijk contact met het ruwe materiaal,
omdat dat de beleving en de werking verbreed.
Zachter maken kan ook bijvoorbeeld met honing of agave siroop, melk of havermelk.
Het drinken van de mandarijn schilletjes thee,
geeft voeding troost liefde en blijheid waar nodig.
Herinnerd je eraan dat wat er van buiten ook gebeurd, jij hebt in je lijf een feestje te vieren.
Altijd en elke dag mag jij van jezelf met je diepe hormonale stroming, je krachtige spijsvertering
en met een ontspannen zenuwstelsel genieten van wat het leven je te bieden heeft.
Het is je recht sinds de dag dat je geboren werd.
Laat de mandarijn je verassen, verwennen,
omhullen met en herinneren aan,
de blijheid van een kind,
een kwispel van een hond,
het spinnen van een kat,
en weet diep van binnen dat het goed is.
Liefs Mo.