Dit jaar hebben we mazzel,, de zomer van 2023 bood voldoende regen en de Hazelaar geeft gul.
Ik had hem hier in de tuin vorig jaar al bevrijd van een spanband waar hij al jarenlang mee werd ingesnoerd,
dat strakke vond hij niet prettig en door de droogte waren er net als op ander plekken haast geen hazelnoten.
Maar nu staat hij vol blad ontspannen ruim tevreden, en deeld zijn noten rond.
Veel mooie vruchtjes liggen er in het gras
en de harde hazelnoot bruine noten er uit pellen is een van de meest "satisfying" klusjes die ik ken.
Zomaar, zo mooi gemaakt voor ons, als voeding voor de wilde dieren en om zichzelf verder te verspreiden.
Er is genoeg voor iedereen.
Maar wat meer hazelaar planten aanplanten, kan zeker geen kwaad.
Ik rooster de noten liever niet. Want dan gaat er een te groot deel van de unieke inhoudsstoffen verloren.
Een deel heb ik gedroogd op een zeer lage temperatuur in de oven rond 36 graden,
met de ovendeur open zodat het vocht eruit kan. In een paar uur zijn ze dan goed voor langdurige opslag.
Ook een mooie methode van drogen is in een bak met gaas in de zon.
Dat duurt wat langer, maar zie ze een lekker zonnebaden, zo pal met hun buik in de volle zon.
Na een paar dagen test ik of ze al droog genoeg zijn.
Daarna kraak ik ze kort voor gebruik. Het dunne velletjes blijft erom want ook dat zit vol voeding.
De rest van de noten word heel en droog opgehangen in een net in de kelder.
Hazelnoten hebben een eigen set aan proteïnen, essentiële vetzuren, en ander voedende inhoudsstoffen.
Vooral veel soorten flavonoïden.
Deze laten ons diep stromen en geven ons voeding om de bron van ontstekingen op te ruimen.
Ze werken zowel goed voor het hart en bloedvaten als voor onze hersenen.
Je hoeft er niet veel van te eten, 15 noten per dag is ruim voldoende en overdaad schaad.
Afgewisseld met andere goede noten misschien .Bv walnoten, pistache noten en amandelen.
Ze hebben allemaal hun unieke samenstelling eigenschappen waarde en plantenkarakter.
In een wereld vol chronische stress is de hazelnoot er eentje die we niet mogen vergeten.
In Frankrijk weten ze dit allang.
Daar staat alles vol met hazelnoot ze maken er zelfs hele heggen van.
De hazelnoot hoort bij de relaxte sfeer van het franse platteland.
Vandaar dat ik hem ook in mijn tuin erg waardeer.
Het blad kan ook gegeten worden of thee van gemaakt.
Het is heerlijk zacht en ruim, alsof het blad al laat zien hoe je met de flavonoïden die erin zitten,
lekker ruim kunt stromen.
Daarom is hij er ook voor ons aan het einde van de nazomer,
richting de herfst waar veel dieren gaan verharen en mensen gaan snotteren.
De hazelnoot helpt ons te genieten en geeft ons de flexibiliteit om om te gaan met welk weer dan ook.
De noot en het blad. Vooral voor oudere mensen en dieren een aanwinst.
Of om je gewoon lekker te blijven voelen.
Deze Hazelaar Corylus Avellana is wat minder overtuigend sterk dan zijn grote broer de toverhazelaar,
maar dat zachte maakt juist dat hij diep inwerkt!
Je kunt van de thee van het blad een mondspoeling maken bij ontstoken tandvlees,
of van een papje van het blad met warm water op oude ontstoken wond leggen.
Ik hou ervan om de noten zo te eten als snack of als topping op mijn havermout ontbijtje.
Het blad in de salade of in de thee.
Eekhoorns, herten, spechten en fazanten houden er ook erg van.
Verder eten tamme konijnen, cavia's en hamsters het graag.
Ook melkvee knabbelt een blaadje mee.
Het zijn deze cadeautjes die je van de natuur krijgt, die mij een gevoel geven van ongelofelijke rijkdom.
Ik zorg voor de hazelaar en de hazelaar zorgt voor mij,
Ik spreek mijn waardering uit en de cirkel is rond.
Zo glijden we samen een nieuw seizoen in.
Hazelnoot boodschap: Don't go nuts, Be flexibel ; )
Liefs Monique